De laatste Stuiver

De historische merknaam Warnsfelder is een hommage aan Henrick Hermanse (c 1625-1680) deze zorgde voor vele eeuwen “brouwerij” historie in Oost Nederland.

Henrick Hermanse  is de stamvader van een familie van molenaars,herbergiers en………bierbrouwers met de familienaam  Brouwer. Anno 1661 was Henrick beleend met het goed “De Laatste Stuyver” al sinds 1494 een herberg met brouwerij te Evede destijds onder Warnsfeld. Het huidige pand op dezelfde plek draagt nog steeds de naam “de Laatste Stuiver”.

Zoon Gosen nam het in 1681 over, zoon Arent kwam op de brouwerij de “Verkeerde Stevel” bij de poort in  Zutphen, welke vader Henrick in 1673 gekocht had. Zoon Berent molenaar op de Voorster molen,  kwam op “het Hof” een herberg met brouwerij en tevens molenaars woning in Eefde. Berent kocht” het Hof” in 1692 van Arnoud Joost van Keppel Heer op Huis de Voorst.

Dochter Trijntien trouwde een bierbrouwer en kwam op de “Prins van Friesland” gelegen buiten de poort aan de overzijde van de lange brug. Hermken de jongste dochter, trouwde een herbergier en kwam op “het Hert” in de Beukerstraat  allen gelegen in Zutphen.

Kinderen en kleinkinderen  brouwden er verder maar ook in de “Den Arent” (nu de Adelaar) in de Spiegelstraat “ en “Het Roode Hert” in de Nieuwstad. Wandelend door Zutphen kom je nog steeds de panden met deze namen tegen.

Als nakomelingen met een passie voor het brouwproces en speciaal bier,hebben we nieuw leven in de brouwerij geblazen. Begin 2017  is brouwerij  Huys Henrick 1661 gestart, met de introductie van de eerste drie  Warnsfelder bieren  met de namen:
Mien Blonde,   Arnoud Joost Gouden Eeuw  en  Henrick 1661 Tripel. Inmiddels is het aantal bieren uitgebreid naar twaalf stuks.

Warnsfelder doet met uitstekende bieren de geschiedenis herleven.

Wordt vervolgd